Updated: October 23, 2014

"Vincello" de Lange

Nieuws:

Biografie:
"Veelzijdigheid in talent en nieuwsgierigheid naar vele soorten muziek vormen de basis van Vincent's brede werkterrein."

Hij studeerde cello aan het Utrechts Conservatorium en zang bij Margreet Honig, waarna hij een aantal jaren solocellist van de Domcantorij was.. Zijn werk als solo cellist in Harry de Wit's opera Fausto bracht hem o.a. naar de Verenigde Staten, Salzburg en Parijs.

Hoe ontegenzeggelijk mooi de cello ook klinkt, het repertoire is helaas veel beperkter dan voor instrumenten als piano of viool en de doorstroming naar het internationale concertpodium is daardoor klein. De combinatie van cello en zang, met als specifiek gebied het romantische Italiaanse lied, ontsluit een nieuwe dimensie voor Vincent. Samen met leraar en vriend Jan-Paul van Spaendonck vormt hij het duo La Passione . Vincent's heldere tenorstem en cello, samen met Jan-Paul's bariton en robuuste gitaarspel, brengen de romantische Napolitaanse emotionaliteit terug naar het Nederlands publiek.

In een tijdbestek van enkele jaren worden door La Passione een zevental CD's opgenomen en vele podia verrijkt met hun muziek. Als moderne troubadours creeren ze een intieme sfeer bij hun optredens in de vele kleine theaters die Nederland rijk is, maar schuwen ook het grote gebaar van een optreden op het koninklijk paleis niet. Ook buiten de Nederlandse grenzen wordt het talent van La Passione herkend: Daarvan getuigen hun regelmatig terugkerende optredens op het muziek festival in het "Mekka" van de het Napolitaanse lied: Napoli!

Naast het uitvoerende element komt ook het creatieve aspect in die periode naar voren. In eerste instantie wordt dit zichtbaar tijdens improvisaties die Vincent creëert. Daarna ontstaan er langzaam maar zeker meer experimentele composities voor cello-solo en stem, welke Vincent combineert in zijn eerste, op kleine schaal in eigen kring, uitgegeven solo CD "Sogni 'dOro". Het blijft ook niet bij traditionele romantische liederen van Italiaanse of anderszins Zuid-Europese afkomst. Een volgende stap wordt genomen met de compositie van eigen Nederlandse en Italiaanse liederen.

In 1993 wordt een nieuwe uitdaging aanvaard: Over een periode van enige jaren brengt Vincent als dirigent vanuit het niets het Weespertrekvaartmannenkoor tot eenzame hoogte in de vaderlandse zeemansliederen traditie.

Waar vele koren zich beperken tot unisono vertolken van traditionele populaire scheepskrakers, geeft Vincent "zijn" koor een uitvoerige opleiding in zangkunst en samenzang. Het basisrepertoire van zeemansliederen wordt al spoedig uitgebreid met nieuwe composities op basis van gedichten van Slauerhof en worden er tevens eigen composities uitgewerkt, zoals het "manisch depressieve" drinklied "Colli de la Luna" maar ook een voor een zeemanskoor ongebruikelijke, haast transcendentale, transcriptie van het "Ave Maria".
Samen met het koor vertolkte Vincent tevens een ondersteunende rol bij de volksopera van Jef Hofmeister: "De Dood en de Zee", waar door het hele land voorstellingen van werden gegeven. Voor de maestro van het WeespertrekvaartMannen gaat geen zee te hoog: Er wordt zowel in kerken opgetreden met een diepgravend programma als op straten en pleinen tijdens regelmatige "wildzang" acties. Sinds enige jaren organiseren Vincent en zijn WeespertrekvaartMannen ook jaarlijks één of meerdere concerten op diverse podia in Amsterdam, zoals in Felix Meritis, het Compagnietheater, het Polanentheater en natuurlijk tijdens SAIL. Zie hiervoor Vincent's concertagenda of die op de bovenvermelde website van de WeespertrekvaartMannen.
Naast de cello, het componeren, La Passione, de Weespertrekvaartmannen, en de Meiden van de Kade zijn er nog vele andere optredens waar Vincent zich thuis voelt. Bijgaand een foto van een optreden als medezanger en begeleider van Freek de Jonge in het ontmoetingscentrum van hun beider woonplaats Muiderberg.

Sinds begin 2004 is Vincent tevens Cantor voor de Amsterdamse jezuïtische gemeenschap in de kerk, de Krijtberg (Singel 446-448, nabij het Koningsplein), waar hij 's zaterdags en zondags de eredienst begeleid en tevens soleert met eigen cellowerken. Naast de wekelijkse mis in de Krijtberg begeleidt hij ook regelmatig de mis in Huize Sint Jacob (Plantage Middenlaan 52, 1018 DH Amsterdam).

Stuur voor meer informatie een mailtje naar: of bel naar: 06 2820 2855.